Solvang

Solvang – en lille smag af Danmark i Californien

123

Kan du ikke helt undvære Danmark på din tur rundt i Californien? Så er Danmark heldigvis ikke så langt væk endda.

Nord fra Los Angeles i Santa Barbara County ligger byen Solvang, som er bygget med inspiration fra danske skoler, kirker og bindingsværkshuse. Du kan også opleve kopier af Rundetårn og Dybbøl Mølle.

Det er dog ikke alle indbyggerne, der har det store kendskab til Danmark, men hele byen emmer af dansk nostalgi. Det er uden tvivl den mest danske by i USA. Man kan dog godt bo i byen, hedde Nielsen til efternavn og ikke kunne tale et eneste ord dansk.

Hvordan opstod byen?

Byen blev grundlagt af en gruppe danske lærere i 1911, som var migranter og besluttede at lave et danskersamfund. Da de alle var danske lærere, var den bærende tanke bag byen at oprette en folkeskole og en luthersk-protestantisk kirke.

Jorden i byen blev udstykket og primært solgt til danskere, da grundlæggerne ønskede en bosættelse med danske indbyggere. Danskerne, som købte en grund i Solvang, var både nogle, som allerede var immigreret til USA, og nogle, som kom direkte fra Danmark.

De første danskere i byen arbejdede primært som landmænd. Deres samlingspunkt var dengang en folkehøjskole, som skulle være en ”skole for livet”. Dette var en skole for de unge, hvor de blev undervist i alt fra folkedans, håndarbejde, dansk, engelsk, kor m.m.

I dag er det kun ca. hver 10. indbygger, der har danske aner i blodet. Der er dog stadig flere, som taler dansk og føler sig tæt forbundne med Danmark, da deres forfædre stammer herfra.

Hvordan ser byen ud?

I byens centrum er der påbud om, at alle husene skal være påmalet bindingsværk. Dette skaber en hyggelig og nostalgisk stemning, selvom det godt kan ligne mere en filmkulisse end en egentlig by.

Udover bindingsværks er der opført kopier af Dybbøl Mølle og Rundetårn i mindre udgaver, og byen har også et springvand med Den Lille Havfrue i midten.

I byen er man er dog meget opmærksom på, at det danske udtryk ikke bliver ”kitsch”, men at de danske bygninger og værdier fremvises på en hyggelig og reel måde.

Spis dig ind i den danske kultur

Kan du få rugbrød og kringle i Solvang? Selvfølgelig kan du det! Hvis du har været på roadtrip i lang tid, savner du helt sikkert et godt stykke rugbrød. Hos Olsen’s Danish Village Bakery kan du få alle de danske lækkerier, og her mødes både de lokale og turisterne til en god bid brød.

Bagerforretningen er et vigtigt omdrejningspunkt for byen. Bageren Bent Olsen fra Årø kom til Solvang i 1965 og havde egentlig kun planer om at bo der et par år, men han blev hængende til stor glæde for de kagelystne kunder.